Zichtbaar zijn

Vrij mogen zijn in wie je bent is wat ik mezelf, maar ook anderen toewens. Het mogen volgen en ervaren van de yoga en coaching opleiding is voor mij een langgekoesterde wens die nu in vervulling gaat komen. Bij het lezen van de omschrijving had ik het gevoel dat deze opleiding op dit moment in mijn leven past. En daarmee aansluit op mijn persoonlijke en vakinhoudelijke ontwikkeling tot nu toe. Afgelopen vrijdagochtend heb ik tijdens het zelf volgen van een yoga-les ontdekt in mijn lijf dat mijn zelfliefde groeit en ik er steeds meer mag zijn. Professioneel gezien kan ik door deze opleiding ook groeien, zodat mijn werkwerelden (HR en yoga) nog meer in verbinding kunnen komen met elkaar. Aangezien je hele lichaam, je mens zijn, een belangrijke rol speelt in deze opleiding. 

 

Vrijdagavond was ik in Arnhem met een vriend een hapje eten. Tijdens het eten spraken we over relaties en hoe verwachtingen daar schijnbaar volgens ons een verwarrende rol in kunnen spelen. Wat zijn nu eigenlijk verwachtingen en wat kunnen we daar als mens mee. In mijn scriptie die ik schreef over het onderwerp ontvankelijkheid voor mijn yoga-opleiding, typeerde Chopra verwachtingen in negatieve zin als angst die aan de oppervlakte van de geest ligt. Net zoals positieve verwachtingen in de vorm van verlangens. Je wilt iets en verwacht dat via je omgeving het naar je toe komt. Als je iemand iets ontneemt wat hij of zij verwacht, zal hij of zij dat ervaren als bedreiging. Wat volgens mij het onderzoeken waard is. Want zodra je iets van een ander gaat verwachten om jezelf beter of heler te gaan voelen, maakt je dat ook afhankelijk van de ander en maakt dat je minder ontvankelijk. Waardoor je volgens mij ook niet vrij kunt voelen in wie je bent. 

 

De route die ik nu zelf in mijn ontwikkeling bewandel is nog deels gevoed door mijn verleden. 

Door me daar regelmatig bewust van te zijn kan ik daar nu ook andere keuzes in maken. De weg daar naartoe is voor mij altijd spannend, dat voel ik aan mijn adem en de hardheid die voelbaar is in mijn nek en schouders. Het tempo waarin je groeit en ontwikkelt bepaal je volgens mij zelf. 

Het volgen van deze opleiding is voor mij een vorm om mezelf op een aantal thema’s bewuster te gaan ontwikkelen. De thema’s die nu bij me op komen zijn: zelfliefde, eigen behoeftes goed voelen, bedding en vrijlaten. Door met deze thema’s aan de slag te gaan kan ik, zowel persoonlijk als professioneel, er steeds beter zijn voor mezelf en dan ook voor de ander. 

 

Veel plezier met het vallen en opstaan tijdens dit nieuwe avontuur Marjolein!