En toen was het stil

Ik kwam op maandagochtend aan bij de plek waar ik een midweek zou verblijven. Ik ontmoette de groep, van in totaal 12 mensen en ontdekte wat voor een mooie plek is verbleef. Eenvoud en natuur omschrijven voor mij het beste wat ik toen tegen kwam. Na het uitladen van de bagage was het tijd om in de groep onder begeleiding van Carolien en Michiel van humanawakening, om te horen hoe de midweek opgebouwd was. Na een kort voorstel ronde, waar ik in aangaf dat ik spanning voor de midweek ervoer maar ook zin had in dit avontuur en benieuwd was wat de stilte mij zou brengen. Was het toen plots tijd om de stilte te gaan ervaren. Het was zover.

 

De midweek was opgebouwd door om 7.00 uur zittend in een weiland, terwijl de ochtendzon zich liet zien, te starten met meditatie. Vervolgens was het tijd voor het ervaren van yoga, waarbij hart- en heupopeners, kracht, balans centraal stonden. Na een gezamenlijk ontbijt allemaal nog steeds in stilte, was het tijd voor theorie om als deelnemer meer beeld te krijgen bij de achtergrond van yoga. Er werd door Michiel vooral stil gestaan bij dat alles één is en dat je als mens onderdeel bent van deze natuur of eenheid en je door de aandacht terug te brengen naar onder andere de adem, daar ook meer bewuster van kan zijn. Het meer leven in het ‘hier en nu’ geeft je de mogelijk om helderder te kijken naar wat er nu is, wat een kalmerend effect kan hebben op je mind of je gemoed. Je kunt er namelijk altijd voor kiezen om bezig te zijn met dat wat er in het verleden is gebeurd en wat je niet kan veranderen of bezig te zijn wat er in de toekomst kan gaan gebeuren, maar waar je ook niet echt invloed op hebt. Of je kunt er voor kiezen om zowel geestelijk als lichamelijk in dit moment te ervaren van dat wat er nu is. Makkelijker gezegd dan gedaan, maar als je daar bewust van wilt zijn kan dat je geestelijk en lichamelijk ook ruimte geven, waardoor je ook vanuit de ontspanning lichter kan voelen. En het nu ook kleurrijker wordt, omdat je meer met aandacht de omgeving ervaart. 

 

In de stilte kan je, jezelf tegen komen en dat is ook zeker wat ik heb ervaren. Gedurende de week voelde ik door de stilte steeds beter waar mijn behoeftes liggen, waardoor ik ook in de vrije uren in de middag ervoor had gekozen om te bewegen en de omgeving zowel fietsend, hardlopend als wandelend te ervaren. Op momenten dat er ook verdriet naar boven kwam, merkte ik dat door het bewegen er ruimte ontstond om ook te beseffen en meer te leren vertrouwen op dat wat er is. En dat het bewegen in de natuur mij ook veel plezier en zelfs ook tranen van geluk bracht. Ook werd het voor mij helder hoe gehecht ik ben aan mijn (thuis) omgeving, een mooi gevoel maar ook realiserend dat door je minder te hechten en je geluk niet afhankelijk te maken van anderen het ook makkelijker is om van anderen te houden om wie ze zijn en niet of wie jij wilt dat ze zijn. 

 

Terugkijkend ben ik blij dat ik een midweek in stilte heb ervaren, omdat voor mij het kantelpunt van het echt loskomen van mijn omgeving en het bewust kunnen kijken naar je eigen patronen op dag drie was. Het was voor mij een eerste mooie ervaring met een mooie groep mensen. Het was een ervaring die mij weer wat bewuster heeft gemaakt wie ik in wezen ben. Iemand die liefdevol is en gelukkig ook nog veel te ontdekken heeft.